Blog

FINALITZEN LES OBRES D’AÏLLAMENT I INTEGRACIÓ PAISATGÍSTIQUES DEL RUNAM SALÍ DE VILAFRUNS PORTADES A TERME PER SOLUCIONS MANRESA

25/03/2011 Publicat per solucions

Després de dos anys de treballs, el vell runam de Vilafruns, a Balsareny, comença a tenir aspecte de muntanya. La gespa i els arbustos sembrats després de la impermeabilització comencen a treure el cap i a mostrar una naixent capa vegetal que ha de camuflar aquest dipòsit de residus.

L’aparició de la primera vegetació és el resultat visible d’un projecte pioner que es va plantejar amb l’objectiu d’aïllar aquesta muntanya artificial -en realitat un abocament de residus- de l’exterior, per evitar que l’aigua de la pluja en dissolgui la sal que conté i continuï provocant filtracions cap als aqüífers, i alhora integrar-la en el seu entorn paisatgístic.

Amb el runam cobert, els últims treballs han consistit a abocar una capa de terra sobre el plàstic i a plantar herba, arbres i arbustos autòctons. Els primers brots de plantes de creixement ràpid ja han començat a treure el cap amb l’ajuda de la pluja dels darrers dies i en poques setmanes el runam presentarà un aspecte totalment verd. Pel que fa els arbustos, els resultats no es veuran fins d’aquí a un any, ja que en els primers mesos aquest tipus de plantes va arrelant.

El projecte va néixer el 2006 de la mà de la plataforma Montsalat -nascuda per denunciar la proliferació d’abocaments de residus salins i els seus efectes-, conjuntament amb l’empresa d’enginyeria i consultoria Solucions Manresa. La proposta que van llançar aleshores es basava en el cobriment de la muntanya amb polietilè. La iniciativa va provocar que el departament de Medi Ambient de la Generalitat decidís actuar a Vilafruns, per la qual cosa va convocar un concurs amb l’objectiu de “desimpactar” aquest runam. La proposta guanyadora va ser la que havia llançat precisament Solucions Manresa, que al projecte inicial hi va afegir que damunt de la capa aïllant se’n disposaria una altra de terra vegetal i s’hi plantarien arbres i arbustos per camuflar el runam en el seu entorn.

El desembre del 2009, el departament de Medi Ambient va iniciar els moviments de terra per rebaixar la cota de la muntanya i, el juliol del 2010, el projecte per aïllar de l’exterior els residus salins provinents de l’explotació de les mines de potassa encarava la recta final amb l’inici del cobriment dels tres milions de tones d’argiles.

L’operatiu es va iniciar a la base de la muntanya, al vessant nord, just on hi havia els coberts dels veïns que es van haver d’enderrocar per donar més amplada al runam. De baix es va anar cap amunt tot col·locant les capes de geotèxtil com si fossin teules. Així, quan plou, l’aigua de la pluja llisca sense penetrar a la muntanya i va a parar a la bassa de recollida.

Podeu consultar més informació a www.regió7.cat

Fotografies: Salvador Redó