Blog

ES PROPOSA PORTAR AIGUA DE MAR PER REDUIR EL RESIDU MINER

31/03/2011 Publicat per solucions

S’hauria de bombar l’aigua de pujada, però en el retorn cap al mar es turbinaria per obtenir rendiment econòmic

Fer que els actuals runams de sal de Sallent i Súria s’estabilitzin, no creixin més, és possible i viable econòmicament, segons una proposta que neix del Grup Solucions, la mateixa enginyeria que va redactar el projecte per cobrir i impermeabilitzar la vella muntanya de residu de Vilafruns.

La idea consisteix a fer baixar aquest residu fins al mar, dissolt en aigua, i com que el Llobregat i el Cardener no poden cedir cabal per fer-ho es proposa de bombar aigua de mar una seixantena de quilòmetres cap al nord, per diluir la sal en aquesta aigua i fer-la baixar un altre cop fins al mar. L’Agència Catalana de l’Aigua ja és coneixedora de la idea.

Aquesta idea, que com a tal no és nova, sempre s’havia desestimat perquè el minvat cabal del Llobregat no permetia desviar la quantitat d’aigua necessària per dissoldre la sal que va a parar als runams. De fet, aquest és un sistema conegut perquè, per exemple, a les mines de la regió francesa d’Alsàcia, on hi ha 16 runams inactius, el que s’està fent actualment és abocar-ho al Rin. Però el Rin té un cabal d’uns 2.000 m3/s, mentre que pel Cardener no n’hi baixen més de 5 m3/s en el curs mitjà, i al Llobregat uns 20 m3/s. Per tant, la sal d’Alsàcia “fa pessigolles al Rin”, mentre que el procés al Llobregat suposaria destruir-lo com a curs d’aigua.

En canvi, el que és nou és la proposta per tenir aigua a la zona de les mines i poder-la fer baixar fins al mar, i, també, el sistema que permetria que l’operació tingués un cost relativament baix, o que, fins i tot, pogués generar algun benefici. Ricard Planas explica que es tractaria de bombar aigua del mar fins a l’inici del col·lector de salmorres (a Sallent i Súria és on ara hi ha mines productives), fer una canonada nova correctament dimensionada i tornar l’aigua, ja saturada de sal, fins al mar. L’aigua necessària hauria de venir del mar i s’hauria de bombar per propulsar-la els més de 60 quilòmetres en direcció al nord. De baixada, hi hauria més cabal, perquè a l’aigua bombada s’hi hauria d’afegir la que ara ja circula pel col·lector.

Consulta la notícia a Regió7

http://www.regio7.cat/bages/2011/03/31/proposen-portar-aigua-mar-diluir-residu-miner/136753.html